ATOMSKA FIZIKA MAJČINSTVA

Uvijek su me nervirali ženski savjeti o majčinstvu.
Posebno žena koje su slučajni prolaznici kroz moj život i samo treptaji jednog trenutka u mom životu.

Nikada nisam razumjela poriv i slobodu neke žene da drugoj, koju pri tome i ne poznaje toliko dobro, kaže kako će najlakše ostati trudna. Vjerujte mi na riječi, nikada se u životu većih gluposti nisam naslušala!
To su vam one koje  bolje od bilo koga znaju kako se ostaje trudan u 24 sata.
Takve treba odmah ohladiti rečenicom da ne želite djecu.

Imate i one koje vam daju savjete kada ste trudne.
Počnu vam sa erupcijom oduševljenja, nakon kojih idu spiskovi šta sve smijete, ne smijete, možete, ne možete, trebate, ne trebate...
U jednom trenutku pomislite da su one studirale trudnoću na nekom prestižnom univerzitetu. Sada upravo rade doktorsku disertaciju na temu "Kako spakovati sve žene na svijetu za porodilište na svoj način" .
Pored nje čini vam se da vi, zapravo,  nemate ni pojma da ste trudni, nego vam je ona upravo javila sretnu vijest. Takvim samo recite da ćete se poroditi u kući.

Onda dođe onaj trenutak kada ste dobili dijete. I pomislite tu je kraj. Kad ono...
Stupa na scenu jedna ili više njih koje vam govore kako ćete hraniti, onih koje vas osuđuju jer ne dojite. Ona je dojila i zato nikada, ali nikada neće dobiti rak dojke... a ti se zapitaj.
I taman pomisliš "dojim, ne možeš mi ništa." Kreće analiza mlijeka.
Odmah će vam reći procenat masnoće i da li vaše dijete ima od tog mlijeka ikakve koristi.
Onih koje vam govore da je gladno, onih koje vam govore da je proždrljivo jer bljuca, onih koje govore  kada treba prestati jesti noćne obroke, kada i kako treba jesti čvrstu hranu, koje voće, koje povrće, koje  zdjelice za hranu koristiti i pod kojim uglom kašiku treba djetetu staviti u usta.

Postoje i one  što vas sa gađenjem gledaju kada djetetu kupite gotovu kašicu... jer one nikada,  ali nikada  svom djetetu ne bi dale kupovnu kašicu.

Imaš stomak nakon poroda.
Ili  si opet trudna ili nisi stezala stomak. One su stegle stomak još na porođajnom stolu, pa sada imaju pločice,  ne stomak.


Posebno mjesto zauzimaju  one što ti prijete.Vidjet ćeš kada krenu zubi, vidjet ćeš kada propuza, prohoda, progovori, vidjet ćeš odvikavanje od pelena, vidjet ćeš  kada dobije prvu temperaturu...
Vidjet ćeš kada počneš raditi, pa ćeš vidjeti kada ti se razboli u vrtiću, pa ćeš vidjeti, vidjeti, vidjeti...

Prijete ti na svakom koraku, kao da držiš tempiranu bombu u rukama i samo je pitanje dana kada će eksplodirati i kada će sve  otići u tri lijepe mamine.
I ti sve nešto, čekaš da vidiš to nešto.
I vidiš svoje dijete kako raste, napreduje, postaje dječak ili djevojčica. Dijete  koje kaže da ima najbolju mamu na svijetu.


Mama, samo ti znaš kako je biti mama svom djetetu i nikakva druga mama  ne može ti reći kako je ispravno biti majka tvog djeteta.
Zato, uživaj u svom majčinstvu i budi mama kakva hoćeš.
Ups... jesam li ja ovo sada dala savjet o majčinstvu.?!






Primjedbe

Popularni postovi