MUŠKARCI SU JEDNOSTAVNI

Drage moje žene, da li ste se ikada upitale zašto nikada nismo čule da naši  muškarci/muževi traže savjete kako da usklade porodicu i posao?

Sigurna sam da nikada to niste čule iz usta svoga muža. Ako jeste molim vas da odmah preskočite ovaj tekst jer vi spadate u 0,0001% ženske populacije kojoj je kašika pala u med, koja živi kao bubreg u loju, koju muž čuva kao malo vode na dlanu i da dalje ne nabrajam, sigurno ovakvih izreka ima još.

Ključne riječi: uskladiti, porodica i posao

1. Pojam uskladiti- za naše muškarce je vrlo rijetka riječi u njihovom vokabularu.Oni ne usklađuju, oni rade kako im se dopada , šta im se dopada i kad im se dopada. Mi smo te koje  usklađuju.  Usklađujemo svoje slobodno vrijeme sa obavezama koje imamo na poslu, organiziramo se prema obavezama djece, usklađujemo svoje obaveze prema njihovim. Usklađujemo šta će obući u vrtić, školu, gospodin muž na posao, sastanak, usklađujemo šta ćemo mi obući.
 Kada to uskladimo, moramo da uskladimo da neko ne proključa u skafanderu dok čeka da se neko drugI obuče, obuje...
Usklađujemo koliko nam vremena treba da stignemo do posla, do vrtića, do pijace, trgovine...
Usklađujemo kada koje spava i da li je to usklađeno sa bioritmom ostalih ukućana koji, također,  imaju potrebu za snom, posebno poslije ručka, koji je također usklađen prema željama i ukusima.

I zašto bi oni usklađivali kada smo mi te koje usklađujemo za njih, za djecu, za sebe ?

E sad dolazimo do zaključka,  da smo mi te koje smo krive pa smo od njih napravile neusklađene muževe. Trebale smo ih pustiti da se sami usklade.

Ali priznajte koliko ste puta sebi to obećale i pustile gospodina muža da uskladi pa je rezultat usklađivanja bio sljedeći.

Dolazite po dijete u vrtić. vaspitačica vam kaže da je vaš sin/ kćerka danas došao/došla bez gaćica ili u kupaćim gaćicama u vrtić- naravno, smišljate najčudnije objašnjenje za tu pojavu i kažete da se neće ponoviti.

Odlazite na put, a gospodin muž vam šalje slike djeteta kao da je krenulo na kinđurijadu, samo još fali neka kantica i slobodno može pred Begovu sjesti.

Na odmoru ste i dolazite na plažu poslije njih, naravno namjerno. I već na pola puta do vašeg mjesta na plaži, vidite da je sve na rubu incidenta, jedno jede pijesak iz kantice, drugo hoće da roni u plićaku sa vašim skupim sunčanim naočalama... Stariji bračni par daje savjete samohranom ocu, čitaja vidi "dame" ostavila ga samog sa djecom na palaži,  a on jadan ne može sve da stigne.
I on dok sluša savjete umjesto da prvo namaže djecu,  maže sebe,  a djecu namaže tako fino da navečer kada ih tuširate vidite zapravo kako ih je namazao.

Odete u bolnicu da rodite, drugo, treće, četvrto...ostavite ga sa jednim ili sa dvoje kod kuće uz svu nesebičnu podršku nana, deda i  sve uže i šire familije, ali on ne može da se uskladi da ostane pri sebi i da bar taj dan, kada vi rađate i njegovo dijete, ostane u pameti da ne doživi blagu krizu svijesti, napad panike, ispade bijesa u porodilištu jer ima 15 minuta kako ste ušli u salu a još se niste porodili. A da se još uskladi i da vam od kuće donese nešto što ste, gluho bilo zaboravile.
Znate one poderane čarape  u ladici koje vam stoje i koje nikako da bacite, e baš te,  i gaćice koje čuvate kao suvenir na vitkoću vašeg bića prije početka svih usklađivanja. Ma hajte, molim vas !

Odete na kafu sa kolegicom nakon 4890 dana dok ste sve izrađale i odvojile od sise sve koje su bili na njoj  i onda stalno gledate na telefon, zivkate da pitate da li je sve ok?

Oni odgovaraju da je  sve super, opusti se i uživaj! Znate da se iza toga krije ogromna zamka. Ili je kuća devastirana ili je nana-servis već tu. Prije ovo drugo, jer smirenost odgovora i ono uživaj upućuju na to da i on uživa.

Onda počinje ona dobro poznata rečenici : To je kriva njegova mama. Ona ga je trebala drugačije odgojiti, naučiti, osamostaliti...
Nisu krive mame/svekrve- jer tada kada su to trebale da rade, one su svoje muževe usklađivale i isto tako govorile da su njihove majke krive. Mislim da vam je kompleksnost situacije jasna i da ćete i vi jednog dana, ukoliko imate sinove, doći na red.
Situacija je krajnje zamršena sa ogromnom primjesom genetske predispozicije za neusklađivanje.

2. Porodica  i posao - pojam koji često upotrebljavaju.

Meni je poridica na prvom mjestu.
Imam divnu porodicu, porodica me relaksira, odmara, ispunjava kada poslije napornog dana dođem  kući 
100% tačan i korektan odgovor.
Ta sinergija između porodice i posla je u takvom skladu da je samo pitanje gdje se više odmaraju od porodice - na poslu ili u porodici.

Drage moje usklađene žene, pišem ovo vama i sebi da se konačno uskladimo sa njima. Za početak odlazite u wc sa telefonom bar 3 puta dnevno, vikendima i češće i ostanite bar 45 minuta. Ako ne znate šta biste više čitale i gledale, predlažem čitanje svih sastojaka  šampona, deterdženata, omekšivača ...Mislim, čitanja nikada dosta. Poslije ovog teksta, ako je bilo muškaraca koji su čitali moje tekstove više neće, iako je

SVAKA SLIČNOST SA STVARNIM OSOBAMA  SLUČAJNA .









Primjedbe

Popularni postovi